Monday, April 13, 2015

MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN OLEH PESAKIT GOUT

MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN OLEH PESAKIT GOUT

1.  Protein dari sumber haiwan yang kaya purin kerana boleh meningkatkan paras asid urik contohnya organ dalaman (Otak, Hati, Buah Pinggang, Hati, Limpa, Jantung), Daging Angsa, Ikan Bilis, Sardin, Ikan Kembung, Sotong, Udang, Kambing, Daging Merah, dan Makanan Laut Bercengkerang.

2. Mengurangkan pengambilan protein dari kekacang seperti Kacang Putih, Kacang Soya (Tau Fu Fa), Daal dan Petai.

2. Beberapa jenis sayuran seperti Cendawan, Bayam, Cauliflower, Asparagus

3. Elakkan mengambil Minuman beralkohol meninggikan risiko keradangan serangan gout.

4. Kurangkan makanan karbohidrat yang diproses seperti Roti Putih dan Kek.



No comments:

Post a Comment