MAKANAN
YANG PERLU DIELAKKAN OLEH PESAKIT GOUT
1. Protein dari sumber haiwan yang kaya
purin kerana boleh meningkatkan paras asid urik contohnya organ dalaman (Otak,
Hati, Buah Pinggang, Hati, Limpa, Jantung), Daging Angsa, Ikan Bilis, Sardin,
Ikan Kembung, Sotong, Udang, Kambing, Daging Merah, dan Makanan Laut
Bercengkerang.
2. Mengurangkan
pengambilan protein dari kekacang seperti Kacang Putih, Kacang
Soya (Tau Fu Fa), Daal dan Petai.
2.
Beberapa jenis sayuran seperti Cendawan, Bayam,
Cauliflower, Asparagus
3. Elakkan mengambil
Minuman
beralkohol meninggikan risiko keradangan serangan gout.
4.
Kurangkan makanan karbohidrat yang diproses seperti Roti Putih dan Kek.
No comments:
Post a Comment