Monday, April 13, 2015

TIPS DIET SEIMBANG

Tips Diet Seimbang



1. Banyakkan makan buah-buahan.

Diantaranya ialah buah apple, nenas, pisang, bawang putih, gandum, kentang, dan buah betik. Semua jenis buah yang disebut ini sebenarnya banyak khasiat tersendiri.





2. Banyakkan memakan kekacang.

Kacang pea, kekacang dan lentil adalah kaya dengan protein, karbohidrat, gentian dan beberapa vitamin (terutamanya vitamin B). Kacang soya yang sangat kaya dengan protein tumbuhan yang boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti susu kacang soya, tauhu, tempe, protein sayuran bertekstur dan taugeh.




3. Banyakkan minum air.

Air adalah sangat penting untuk fungsi-fungsi tubuh anda, termasuk penghadaman, penyerapan dan pengangkutan zat, perkumuhan, pengawalan suhu badan dan bertindak sebagai pelincir bahagian tubuh yang bergerak. Tubuh kita akan kehilangan lebih kurang 11/2 hingga 21/2 liter air dalam satu hari melalui air kencing, tinja, peluh dan wap daripada paru-paru.. Minum sekurang-kurangnya 6 hingga 8 gelas air setiap hari. Cecair juga boleh didapati daripada minuman lain, buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan lain.

4. Kurangkan kandungan lemak dalam makanan.

·        Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol.
·        Menggunakan minyak masak dalam kuantiti yang sedikit sahaja.
·        Mengurangkan penggunaan santan atau minyak kelapa dalam masakan.
·        Memilih daging tanpa lemak, serta membuangkan kulit jika boleh
·   Menghadkan penggunaan lemak (seperti marjerin, mentega, minyak salad, krim dan mayonis).







No comments:

Post a Comment